Dr. Domonkos Ottó (1928-2022) néprajzkutató emlékezete, egyik iparrégészeti témájú dolgozatának közreadásával

Megjelent a Soproni Szemle 2023. 1. száma, amelyet Dr. Domonkos Ottó (1928-2022) néprajzkutató-, a Soproni Múzeum korábbi igazgatója emlékének szenteltek a szerzők.
"A 2023. évi 1. szám tartalomjegyzéke:
-- A Szerkesztőség: Tanulmányok Domonkos Ottó (1928–2022) emlékére
-- Filep Antal: Domokos Ottó kutatói indulása. Tálasi István iskolája
-- Csiszár Attila: Domonkos Ottó rábaközi kutatásai
-- (További tartalom a bejegyzés címére kattintva jelenik meg)
-- Kücsán József: Az életmód bemutatása a Soproni Múzeum kiállításaiban
-- Szulovszky János: Domonkos Ottó és az MTA VEAB Kézművesipar-történeti Munkabizottsága
-- Méri Edina: Domonkos Ottó, a kékfestés kutatásának úttörője
-- Bolodár Zoltán: Domonkos Ottó, a szakavatott fényképező
-- Ifj. Nemes András – Méri Edina: Domonkos Ottó bibliográfiája (1952–2022)
-- A Soproni Szemle Alapítvány közleményei".
A képen Dr. Domonkos Ottó múzeumigazgató az újkori kőtár megnyitóján (fotó. Soproni Múzeum), mellette a Ferences- (mai Bencés) templomban őrzött középkori tornapajzs (amelyet a sisakdíszt ráhelyezve, halotti pajzsként őrizhettek), és amelyről alább Pdf-ben közreadott dolgozatában is
https://adt.arcanum.com/hu/view/MTAVEABIparregSor_08/?pg=0&layout=s
A Soproni Szemle legutóbbi számában a többi tartalmas visszaemlékezés között Szulovszky János alaposan dokumentált, kézművesipar-történetre -- Domonkos Ottó egyik legkedveltebb szakterületére vonatkozó -- írását külön is kiemelem. Ezen a vonalon haladva, a különböző mesterségek történetét a néprajz- és a régészet tudománya egymást kiegészítve eredményesen kutathatja. Ezt látta Domonkos Ottó is, ezért, ahol lehetőség adódott segítette ezt az együttműködést a kézművesipar-történetét kutatók és az "iparrégészek" között.

Dr. Domonkos Ottó, néprajzkutató és a kézművesipar-történet tudós kutatója, mint a Soproni Múzeum igazgatója, intézményvezetőként 1980 nyarán helyet adott a Múzeum Régészeti Részlege által kezdeményezett és a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen rendezett országos, interdiszciplináris konferenciának és az égetőkemencék témájában rendezett kamarakiállításnak. A Lábas-házban akkor különböző, régészetileg feltárt ipari nyersanyagokat és melléktermékeket mutattunk be az ország különböző területeiről, és a tanácskozás után műszaki szakemberek megkezdték azok anyagvizsgálatait.
https://adt.arcanum.com/hu/view/IparRegeszetiTajekoztato_01/?pg=0&layou…

A Sopronban megalakult Iparrégészeti Munkabizottság konferencia-köteteinek nyomdai költségeihez több esetben közbenjárására nyújtott támogatást az MTA Soproni Tudós Társasága, például "Az Erdő és a Fa régészete és néprajza" c . kiadványhoz:
https://adt.arcanum.com/hu/view/MTAVEABIparregSor_06/?pg=0&layout=s

Az állati eredetű nyersanyagok kézművesipari feldolgozásának emlékeiről kiadott kötetben az alább Pdf-ben itt közreadott cikke jelent meg:

Industry