IR75 - Sopron

Sopron - Deák tér, vasolvasztó kohók lelőhelyei (Gömöri 2012)
Iparrégészeti szám: 
75
Helyszín: 
Magyarország , Gyor-Moson-Sopron , 9400 Sopron , Deák tér
Gyor-Moson-Sopron HU
Lelőhely: 
Korábbi nevek: Szátlin tér, Május 1. tér
Korszak: 
Leírás (nem korlátozott): 

SOPRON, Deák tér (Sztálin tér, Május 1. tér) (Győr - M. - S. m.) F 3 (IR 75)
A: 1955-ben Alföldi Mária ásatása Scarbantia római temetőjében. A kohó újabb hitelesítő ásatását és kiemelésének irányítását Nováki Gyula végezte.
B: Scarbantia D-i temetőjének III. századi, ipartelep periódusában, fazekas kemencék szomszédságában állt a vasolvasztó műhely, a Savaria felől bevezető Borostyánkő út közvetlen szomszédságában. A kohó a Soproni Múzeum állandó régészeti kiállításán látható, a Fabricius-házban. Megmaradt M: 60 cm, alsó Á: 36 cm, torok Á: 22 cm. Tehát méretei és formája teljesen megegyezik az Árpád-kori Imolai típusú kohókéval. C: Fúvócsövek nem kerültek elő. Vassalak kis mennyiségben volt. A kohó mellnyílása előtt római kori tégla. D: Felvetődött, hogy nem Árpád-kori-e ez a kohó (Nováki, Gömöri), hiszen utólag is beáshatták a római kori sírok közé. A közelében a MATÁV digitális telefonközpontjának helyén 1989-ben Árpád-kori kerámiatöredékek is előkerültek a Borostyánkő út felett... Termoluminescens méréssel próbáltuk pontosabban keltezni a Deák téri kohót (Benkő Lázár, MTA Izotóp Intézet), de helyszíni kontrollmérések hiányában csak hozzávetőleges időértékeket lehetett megállapítani. Végül egy újabb Deák téri vasolvasztó műhely előkerülése döntötte el a kérdést, hogy a kohótelep Árpád-kori (GABRIELI Gabriella 2006. évi leletmentése).
Nováki Gyula in: HECKENAST -NOVÁKI -VASTAGH -ZOLTAY 1968, 42-44. ; GÖMÖRI 1988, 80 -91.; GÖMÖRI 1988/a, 100-103, fig. 6; BENKŐ Lázár: A Sopron, Május 1. téri vasolvasztó kemence TL vizsgálata. Iparrégészet II. Veszprém 1984, 139-140.; GÖMÖRI J.: A pannóniai római kori vaskohászat továbbélésének kérdése...Die Wekstätten der Eisenproduktion von Sopron-Deák tér...In: VIDA T. (Editor): Thesaurus avarorum. Budapest 2012, 25-36.

Irodalom: 

Heckenast Gusztáv, Nováki Gyula, Vastagh Gábor, Zoltay Endre: A magyarországi vaskohászat története a korai középkorban (A Honfoglalástól a 13. sz. közepéig); Budapest, - 1968 -

Szerző: 
Heckenast Gusztáv
Nováki Gyula
Vastagh Gábor
Zoltay Endre
Publikáció címe: 
A magyarországi vaskohászat története a korai középkorban (A Honfoglalástól a 13. sz. közepéig); Budapest,
Kiadás éve: 
1968

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk.×

mta veab iparrégészeti munkabizottságwahavi honlaptervezésdrupal